En litt våt uke

Det har vært noen dager med ganske mye vind og nedbør og stort sett skyet vær. Det kommer regnbyger inniblandt med helt vannvittige vannmengder, særlig om kvelden og natta.
Vi har hatt en dag med rundtur på det meste av hovedøya med bil (……..og sjåfør !!). Kjøringen her er egentlig en litt selsom opplevelse. Kravet for å få førerkort er bare at man betaler 100 $, så henter man førerkortet etter 14 dager – det var det. Trafikken er ikke stor og veiene er av en slik standard at det sjelden går særlig mye over 40 km/t, men det kryr av griser, høner og bikkjer overalt. Bilparken har en gjennomsnittsalder som overgår det meste, det som ikke lenger går blir bare plassert et sted. Avskilting er tydligvis ikke et begrep, for alt som både er og har vært biler, har fremdeles skiltene intakt. Om bilen mangler ei dør eller to har tydligvis ingen betydning hvis hjul og motor går rundt.

Det er «en slags by» her, Neiafu, med en befolning på ca 6000, dvs halvparten av befolkningen på Vava´u. Resten bor i landsbyer spredt rundt på hovedøya og de omliggende øyene. I Neiafu er det noen småbutikker i det som utgjør hovedgata, mens det i landsbyene finnes småboder som selger det som ansees som det aller mest nødvendige….. og det er ikke mye her !

De fleste har tydligvis noen griser og høner, og likeledes ei ku og en eller flere hunder, og alle går fritt omkring.
Nesten hver landsby har 5 kirker, og på den fronten er det sterk konkurranse, og befolkningen generellt er svært engasjerte her. Enkelte av menighetene driver også egne skoler her, som synes å holde en standard som langt overgår de andre skolene.
Det er ikke noe veldig stort innslag av vestlige «innvandrere» på Tonga, eller på Vava´u.
Vava´u er mest kjent for hvalsafari i den perioden hvalen kommer inn her i juni til oktober. I tillegg er det mange “Stillehavs-seilere» som søker havn her i syklonsesongen fra november til mars.
På denne tiden er det ikke særlig mange andre turister her, og der vi bor har vi stor sett vært alene det aller meste av tiden. Resorten vi bor på, Mystic Sands, eies og drives av en nordmann som er fra Farsund, så vi har jo blitt veldig godt tatt vare på her og fått en helt fantastisk service.
Maten lages av «nabokona» med familie som alle er ansatt her. Det har også vært veldig fint å ha så god plass som vi har hatt, særlig når det har vært litt med innendørsopphold enn vanlig, med mye lesing.
Det er ingen lysning i forhold til været for resten av tiden her, og vi har vært spent på hvordan det skulle gå med flyet vårt fredag. Torsdag morgen våknet vi til ganske bra vær, mens prognosene for fredag var særdeles dårlig. Vi tok derfor en rask beslutning om å booke om billettene våre slik at vi kom oss til hovedøya Tongatapu mens det var flyvær med småflyene, og tok heller en ekstra overnatting på et flyplasshotell der. Tror det var en lur avgjørelse fremfor å risikere å sitte værfast på Vava´u.
Selv om det har vært overskyet, så er det jo godt og varmt, så det har blitt både bading og snorkling så godt som hver dag på Vava´u. Dessuten har vi hatt en del padleturer med kajakk rundt i området. Bjørn-Erik har også forsøkt fiskelykken, dog uten særlig suksess, selv om sluken var kjøpt lokalt.

Nå er vi i Auckland, og blir her frem til mandag morgen, da vi drar videre ut til Rarotonga på Cook Island, og derfra videre ut til nye øyer.