Tilbake i sivilisasjonen

Vi avsluttet også oppholdet på Samoa på tradisjonell måte med musserende vin (ikke mye champagne å hoste opp her nede ……). Etter 4 timers flytur fra Samoa, landet vi igår ettermiddag i Auckland. Vi blir her i 2 netter før vi onsdag drar videre. Årsaken til denne stoppen er egentlig ikke helt frivillig, men har sin årsak i flyforbindelsene videre. Mitt shoppingglade reisefølge har absolutt ingenting imot denne stoppen, til tross for at vi også har planlagt et “avklimatiseringgsstopp” her på veien hjem. Jeg er ikke helt sikker på om tiden her nå bare brukes til “prøveshopping eller rekognosering/planlegging” ……

Vi skal nå videre til Cook Islands, nærmere bestemt en atoll som heter Aitutaki. Nedenfor er Wikipedia´s forklaring på en atoll.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modell for geologisk dannelse av an atoll

En atoll (evt. et atoll) er en eller flere koralløyer som helt eller delvis omkranser en grunn lagune. Korallene danner korallrev tilknyttet atollet. Koraller bygger rev bare i varme tropiske og subtropiske farvann. Ordet kommer fra dhivehi atholhu. Atoller er dannet fra utslukkede vulkaner som ofte reiser seg flere tusen meter opp fra havbunnen. Over tid har vulkanen sunket og erodert ned til under havflaten, mens de tilhørende korallrevene har fortsatt å vokse i høyden.

 

 

 

 

 

For å komme til Aitutaki er det først 4 timers flytid nordøstover fra New Zealand med Air New Zealand til Rarotonga som er hovedøya på Cook Island. Deretter har vi et par timers venting på Rarotonga, før vi dra videre med Air Rarotonga og et langt mindre fly til Aitutaki, en flytur på ca 1 time rett nordover fra Rarotonga, dvs oppover mot ekvator.

Vi reiser fra New Zealand den 30.01 kl 09:00 og er fremme på Aitutaki dagen FØR, nemlig den 29.01 kl 14:00, og årsaken er selvsagt at vi passerer datolinjen på vår ferd.

Aitutaki

Aitutaki

På Aitutaki skal vi bo på 3 forskjellige øyer i atollen, på selve den store hovedøya,  på Akaiami og sist på Akitua. Vi har også planlagt kortere besøk på noen av de andre koralløyene i lagunen, forhåpentligvis med både kajakk og andre farkoster.

Første stopp er et av turen høydepunkter. Vi har leid en svindyr lukusbungalow/villa i noe som heter Aitutaki Escape og som ligger på hovedøya i atollen, nesten helt i vannkanten.

Deretter svinger standarden helt over i andre enden av skalaen, da vi blir kjørt ut på ei ubebodd koralløy, Akaiami i lagunen sammen med ei kasse mat og tilbringer noen dager der før oppholdet på Aitutaki avsluttes med noen dager på et av de finest beliggende resortene på Aitutaki, som heter Aitutaki Lagoon Resort, beliggende på ei egen lita koralløy med et fantastisk utsyn over den turkise lagunen på Aitutaki, og hvor vi også bodde sist vi besøkte Aitutaki.